Description
Arbequina sık dikim zeytin yetiştiriciliğinde başarılı sonuçlar alınmasında en yaygın kullanılan zeytin çeşitidir. İsmini İspanya’da Arbeca kasabası yakınlarında bulunan menşe bölgesinden alan Arbequina zeytin ağacı yüksek yoğunluklu zeytin yetiştiriciliği için en ayrıcalıklı çeşitlerden birisidir. Dayanıklı ve verimli bir zeytin ağacı olan Arbequina, 20. yy’ın başlarında Mezopotamya’dan İspanya’ya götürülen ve orada farklı türlerle melezlenerek elde edilen bir tür olarak karşımıza çıkmaktadır.
Ülkemizde bodur zeytin ağacı olarak bilinen Arbequina orta kuvvetli, salkımsı ve orta/yüksek taç yapabilen bir ağaç türüne sahiptir. Ayrıca düşük sıcaklıklara dayanıklıdır ve mükemmel bir köklenme kapasitesine sahiptir. Arbequinanın taneleri alışılmış sofralık zeytinlerden daha küçük, olgunlaştığında morumsu pembe renktedir. Arbequina ağaçları erken meyve üretir ve erken hasat döneminde, özellikle ekim ayında toplanmaktadır. Manisa Köprübaşı’nda tek bahçeden elle toplanan Arbequina çeşidi zeytinlerimizden soğuk sıkım yöntemi ile yüksek kaliteli, yağ içeriği yüksek bir sızma zeytinyağı elde etmekteyiz. Arbequina Erken Hasat Natürel Sızma T Zeytinyağının 1 lt’si, ortalama 11 kg erken hasat edilmiş zeytinin sıkılmasıyla elde edilmiş olup asit oranı düşük, polifenol oranı yüksektir.
ARBEQUINA ERKEN HASAT ZEYTİNYAĞI KULLANIM ALANLARI
Arbequina zeytinlerinden düşük stabilite ile bile yüksek kaliteli bir yağ elde edilirken ortaya çıkan ürün tatlı, narin ve hoş kokuludur; orta meyvemsi tadı düşük seviyede acı ve baharatlıdır. Arbequina zeytinyağı, yüksek aromalı ve dengeli bir lezzete sahiptir.
Yeşil meyvemsi aromaya sahip, zeytin meyvesinden gelen fenol bileşenlerin ve antioksidanların etkisi ile dil üzerinde yoğun hissedilir, acılık ve genizde yakıcılık oluşturmaktadır. Sağlık için gerekli olan E vitamini, biofenoller, antioksidan vb değerler en yüksek seviyedir. Taze biçilmiş çimen, yeşil elma, çağda badem, taze domates, olgunlaşmamış muz kokuları baskın zeytinyağımızı antioksidan özelliğinden maksimum fayda sağlamak için çiğ tüketilmesini tavsiye ederiz.
SAKLAMA KOŞULLARI
Zeytinyağınızı, serin, ışık ve rutubet almayan bir ortamda saklayabilirsiniz. Tazeliğini en iyi şekilde koruyabilmesi için tenekede saklamanızı tavsiye ederiz.
Özellik | Bilgi |
---|---|
Zeytin Cinsi | Arbequina |
Üretim Sezonu | 2024 – 2025 |
Hasat Zamanı | Erken Hasat / Ekim |
Hasat Şekli | Elle Toplama |
Bölge | Köprübaşı, Manisa |
Sıkım Şekli | Soğuk Sıkım |
Asit Oranı | 0,2 |
Peroksit | 2,5 |
Polifenol Miktarı | 544+ |
Pestisit | Kalıntısına Rastlanmadı. |
Yoğunluk | Hafif |
Ambalaj Tipi | Cam Şişe / Teneke |
Ambalaj Miktarı | 5L / 1L / 500ml |
İncelemeler
Henüz yorum yapılmadı.